2010-10-22 13:28:35• hírek • Szatmár.ro

Testvériskolai látogatás láma-szemmel

Trepszker Erika SJC tanár beszámolója a testvériskolai látogatásról.

Olvastam valahol, hogy a dalai láma egy beszédében életre szóló jó tanácsokkal látta el az őt hallgató embereket. Egyik, számomra legmeglepőbb tanácsa így szólt: „Minden évben menj el egy olyan helyre, ahol azelőtt még sohasem jártál!" Többször is elgondolkodtam azon, hogy mi lehet e jó tanács szándéka mögött: Talán a nyitottság vágyának, a reménykedésnek az ébrentartása? A folyamatos érdeklődés képességének fejlesztése valami új iránt? Ellenszer bezárkózás és önmagunkba fordulás ellen? Kilépni önmagunkból, előítéleteinkből és képessé válni a másság befogadására? Új élettapasztalatok szerzésének módja lenne ez, mely segít, hogy bölcsebbekké váljunk? Hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk és meglássunk is?

Bármi lenne is a válasz, ettől kezdve igyekeztem megfogadni e „jó tanácsot", amely meglepő módon azóta is minden évben „összejött".

Hogy az idén is megvalósult ez a vágyam, köszönhető annak a gazdag programnak, amelyet testvériskolánk szervezett meg számunkra, a szatmári „Hám János" Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont diákjai és tanárai számára. 2010 október 17-20 között 16 általános iskolás diákunk látogatta meg az érdi Római Katolikus „Marianum" Általános Iskolát spirituálisa és 3 tanára kíséretében. Ez a testvériskolai kapcsolat immár 6 évre nyúlik vissza és folyamatos, egymást kölcsönösen gazdagító kapcsolattá erősödött az évek alatt.

No és milyen új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtunk? Először is rácsodálkozhattunk arra, hogy nemcsak mi a „szomszédból", pár száz kilométerről vagyunk kíváncsiak a Parlamentre és a magyar koronázási ékszerekre, hanem a hideg nyirkos időben velünk együtt várakozó tajvani és japán turisták is, akik több ezer kilométert tettek meg ezért.

A Parlamentben, melyet annak idején Schlauch Lőrinc szatmári püspök javaslatára terveztek neogótikus stílusúra, megcsodálhattuk a koronaőrök fegyelmezett őrváltását és bár időhiány miatt keveset hallhattunk a koronázási ékszerekről, kárpótolt minket a termek díszítésének gazdag aranyozása és nemzeti nagyjaink szobrainak látványossága. A Szent István Bazilika mennyezetén felfedezhettük iskolánk névadójának, Hám János püspöknek a portréját és a borús idő ellenére csodálatos panoráma tárult elénk a 355 lépcsőmagasságú toronyerkélyről.

S hogy toronymászás tapasztalatából ne legyen hiányunk, még aznap délután az érdi dzsámi épen maradt minaretjének erkélyéről is megcsodálhattuk a kilátást. Erősen a képzeletünkre kellett hagyatkoznunk Érd határában annak a romos kopár magaslatnak a látványakor, melynek helyén nem is olyan régen még 50 szobából álló várkastély állt, és otthont adott nemcsak a boldoggá avatás előtt álló Bogner Mária Margit vizitációs nővérnek és társainak, hanem jezsuitáknak, törököknek, grófoknak és főuraknak, sőt még magának II. Lajos királynak is, aki innen indult annakidején a mohácsi csatába. Másnap Magyarország nemzeti kegyhelyére, Mátraverebély-Szentkútra látogattunk el, ahol a domboldalba vájt remetelakok látványossága várt ránk, majd a kellemes erdei séta után szomjunkat csillapíthattuk a patinás eredetű és csodás erejű forrás vizével. A Szűzanya közbenjárását kértük iskoláinkra egy szentmise keretében, majd a ferences atyák vendégszeretetének örvendhettünk ottani zarándokházukban.


Magyarország nemzeti kegyhelyén is jártak
Magyarország nemzeti kegyhelyén is jártak


A gödöllői Grassalkovich kastély is bővelkedett a látványosságban, mely nemcsak múzeumi látogatóknak és koncerteknek, hanem Európai Uniós tanácskozásoknak is méltó helyet tud biztosítani gyönyörűen restaurált termeiben.Vendéglátóink még eljövetelünk napjára is tartogattak egy meglepetést, ugyanis lehetőséget kaptunk meglátogatni az Országos Földrajzi Múzeumot, ahol világjáró nagyjaink, Julianus barát, Körösi Csoma Sándor és az „angol beteg" Almássy László gróf afrikai tapasztalatai mellett a világűrt is megjáró Farkas Bertalan utazásairól is hallhattunk és láthattunk.

E néhány nap alatt nemcsak élményekben és tapasztalatokban, de hitünkben és nemzeti hovatartozásunkban is megerősödve térhettünk haza. Nézhettünk, láthattunk és megláthattunk, felfedezhettük a másságot, befogadhattuk az újat és kiértékelhettük tapasztalatainkat. A dalai láma biztatása ismét jó tanácsnak bizonyult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: